Hoe "onschuldig" zijn reguliere medicatie, supplementen of kruiden?


Deze week in het nieuws

Deze week is er mogelijk weer iemand overleden na het drinken van Ayahuasca-thee, een brouwsel wat gedronken wordt op speciale bijeenkomsten.

Gevaren van reguliere medicatie, supplementen en kruiden belicht vanuit mijn praktijk en zienswijze.


Onwetendheid bij een (kwetsbare) groep mensen en mijn verbazing

Met verbazing lees en hoor ik vaak veel over medicijnen die regulier voorgeschreven worden en ook over allerlei alternatieve behandelingen.

Als Chinees geneeskundig therapeut en coach die werkt aan geestelijke en lichamelijke pijnbestrijding krijg ik allerlei mensen in mijn praktijk, geregeld ook mensen die uitbehandeld zijn, een heel traject in het ziekenhuis en elders doorlopen hebben en dan ten einde raad bij mij terecht komen.

Soms dus een kwestbare groep mensen, die bereid zijn alles aan te pakken als het ze hoop geeft. Een groep waarbij ik voorlichting geven extra belangrijk vind! Tijd nemen voor hun verhaal, uitdiepen waar de klachten mogelijk écht vandaan komen en uitleggen waarom ik bepaalde dingen wel of niet doe en hoe het lichaam werkt en hoe het in hun specifieke geval werkt of kan werken.


Oorzaak en gevolg, voorbeelden uit mijn praktijk

Van de week kreeg ik weer een man in mijn praktijk die een hele lijst met medicijnen bij zich had. Ik verdiep me daar altijd in, enerzijds omdat farmacologie mijn interesse heeft, anderszijds omdat het belangrijk is dat ik niet ga dweilen met de kraan open. Wat bedoel ik daarmee? Dat als iemand bijvoorbeeld binnen komt die steeds duizelig is en moe, ik een Chinese diagnose stel aan de hand van allerlei vragen en tong- en pols diagnostiek. En uiteraard neem ik daar medicatiegebruik in mee! Want een klacht kan altijd veel meer oorzaken hebben!

Veel reguliere medicijnen hebben bijwerkingen die in het dagelijks leven discomfort kunnen geven of zelfs zodanig kunnen zijn dat de medicatie gestopt moet worden. Als deze bijwerkingen van reguliere medicatie een oorzaak zou kunnen zijn waardoor mensen nu in mijn praktijk belanden, dan is het belangrijk om dat mee te nemen in je behandelingen. Door mensen bewust te maken kunnen ze betere keuzes maken. Indien mogelijk is de vraag "Wil je werken aan je echte probleem of wil je het probleem verschuiven?".

Ik kom het zo vaak tegen, iemand met een blaasontsteking die serieus al 2 jaar bijna aaneengesloten antibiotica voorgeschreven krijgt van haar arts! Voor mij is het dan duidelijk wat we als eerste aan gaan pakken! In 1 á 2 behandelingen is zo'n cliënt dan opeens klachtenvrij en van haar blaasontsteking af.

Of een mevrouw die hier komt met allerlei klachten en die al 12 jaar antipsychotica en antidepressie middelen blijikt te slikken. Haar klachten komen zeker ook voort uit haar medicijngebruik. Als ik dan zeg dat ze eerst in overleg moet gaan met haar psychiater (die zijn bevoegd deze medicatie voor te schrijven), dan hoor ik dat ze daar al 12 jaar niet meer geweest is. Na het voorschrijven van deze zware medicatie is er geen vervolgafspraak meer gemaakt! Onvoorstelbaar vind ik zoiets. Eigenlijk heb ik een nog heftigere mening, maar die vermeld ik hier maar even niet. Het mag voor zich spreken dat ik deze dame niet in behandeling neem maar haar op het hart druk eerst een afspraak te maken met haar huisarts en psychiater.

Om terug te komen op de man die van de week mijn praktijk bezocht, die krijgt steeds medicatie om de bijwerkingen van de andere medicatie weer tegen te gaan. Ook dat hoor je vaak. Er is weinig tijd in de reguliere gezondheidszorg dus hoe fijn is het dat mensen dan ergens terecht kunnen waar wel echt de tijd voor je genomen wordt.

Echter ook hier zal ik kritisch blijven. Informatie verstrekken vind ik een belangrijk uitgangspunt, net als een goede diagnose.

Echter vaak wordt er vanuit hoop of wanhoop gehandeld, vanuit nieuwsgierigheid en onwetendheid.


Hypes volgen vanuit wanhoop of nieuwgierigheid en/of onwetendheid

Soms gaan mensen zelf dokteren. Heel interessant, hypes volgen, maar is dat wel zo verstandig? En wat voor de ene persoon goed is is voor de andere persoon niet goed!

En hoe dat komt? Omdat ieder mens zijn eigen tekorten heeft, in vitamines, mineralen, aminozuren en bij ieder mens zit er verschil in de verschillende organen die verantwoordelijk zijn voor opbouw, afgifte, omzetting en dus in de hele biochemie van je lichaam. Het ene orgaan is meer "uitgeput" dan het andere orgaan. Het ene immuunsysteem heeft meer te verduren gehad dan het andere. Veel mensen hebben laaggradige ontstekingen, waarbij de uitingsvormen qua klachten alleen een kwestie van tijd is. Sommige mensen hebben al een vervette lever, echter zonder dat ze dat weten. Sommige mensen zitten in het voorstadium van diabetes, zonder dat ze daar al noemenswaardige klachten van hebben. Veel mensen hebben virussen of parasieten in hun lichaam, die af en toe de kop op kunnen steken, zonder dat je weet dat je ze hebt.

Hoe gevaarlijk is het dan eigenlijk als je mee gaat doen aan weekenden waar "healing" wordt voorgeschoteld en je een brouwsel moet drinken, in dit geval de ayahuasca-thee en je al weet dat je daar enorm misselijk van gaat worden en van over gaat geven. En als je dan na uren van de wereld te zijn geweest en gehallucineerd te hebben weer een beetje bijkomt dan volgt er als je wilt nog zo'n ronde.

Ook in mijn praktijk krijg ik cliënten die dat of ondergaan hebben of willen gaan doen. En tot mijn grote verbazing vol lof zijn.

Toch vind ik het een gevaarlijke ontwikkeling. Tenslotte breek je in in de biochemische processen in je lichaam.

Wist je dat ieder lichaam gericht is op herstel? Dat jouw lijf alles doet om jou te beschermen en gif (toxische stoffen) zoveel mogelijk probeert uit te schakelen en wel zo snel mogelijk?

De eerste barrière is de mond en de maag. Daarin wordt alles al klein gemaakt en afgebroken. Daar heb je enzymen voor en in de maag maagzuur.

Wat zou de reden zijn dat je gaat overgeven als je een thee drinkt zoals ayahuasca? Zou het mogelijk zijn dat het zo heftig is dat je lichaam direkt probeert dit middel weer kwijt te raken? Net zoals een heftige voedselvergiftiging? Een Salmonella besmetting bijvoorbeeld. Het is een natuurlijke manier om jou te beschermen.

Ieder medicijn, ieder mengsel heeft zijn eigen werkzame stoffen. Bij Ayahuasca is dat de stof DMT, die in Nederland als harddrug aangemerkt is. Bezit en handel is internationaal verboden. Echter in de vorm van Ayahuasca is het nog steeds toegestaan. Echter wie controleert de kwaliteit? Wanneer worden mengsels versneden met niet zuivere? En wat te denken van de effecten, zelfs als het wel zuiver is? Een verhoogde hartslag, een hoge bloeddruk en een zwaartegevoel.

Logisch dus dat mensen die niet gezond zijn, soms weten ze dat zelf nog niet eens, hier een enorme nasleep van kunnen krijgen! Mensen met hartproblemen of met psychische stoornissen zijn per definitie in de gevarenzone.


Alles wat je toedient aan je lichaam heeft effect

In mijn praktijk maak ik gebruik van een innovatief magnetisch bioresonantie scanapparaat, die een indicatie geeft hoe het ervoor staat met je organen en eventuele tekorten aan vitaminen, mineralen en aminozuren.

Als daar bijvoorbeeld uitkomt dat je een calciumtekort hebt, dan betekent dat nog niet dat je calcium moet suppleteren. Want extra calcium toevoegen heeft ook effect op je magnesium gehalte in je lichaam. Er zijn veel meer aspecten die ervoor kunnen zorgen dat je een calicum tekort krijgt. Bijvoorbeeld welke voeding je dagelijks nuttigt, in welke mate er sprake is van verzuring etc.

Geregeld tref ik mensen in mijn praktijk die vanuit zichzelf van alles zijn gaan slikken. Soms komen ze met hele tassen vol mijn praktijk binnen gelopen en staat mijn halve bureau vol met medicijnen en supplementen. Dan hebben ze ergens gehoord of gelezen dat bepaalde vitamines goed zijn voor je of dat een vriendin zo is opgeknapt door het gebruik van extra zink of vitamine B12. Ik schrik ervan hoeveel onwetenheid er is over de effecten van een "teveel" of "te weinig".

En nog meer over de onwetendheid over gezonde voeding en de effecten van te weinig water drinken. Want laten we wel wezen, wat voor de een "gezond" is hoeft dat zeker niet te zijn voor een ander. Ik heb iemand met diabetes op een streng dieet gezet en supplementen gedurende 2 maanden, wat in eerste instantie niet omarmt werd door haar diabetesverpleegkundige en diabetes diëtiste. Logisch, want iedereen kijkt met zijn eigen bril. Alleen als dan blijkt dat er enorme resultaten geboekt worden en iemand naar volledig gezonde waarden gaat, wat nog niet eerder gezien is, dan mag je vaststellen dat het effect enorm positief werkt voor het lichaam en dat dus ook de toekomstige belasting van het toevoegen van insuline op het lichaam nu niet meer aan de orde is.

Hoe meer je je daarin verdiept, hoe interessanter het wordt.


Baat het niet dan schaadt het niet

Ook zo'n veelgehoorde term waar ik het allesbehalve mee eens ben!

Teveel kan zeker schadelijk zijn! Belangrijk is om te weten dat je lichaam zoveel mogelijk zal uitscheiden als dat mogelijk is, waardoor in sommige gevallen een teveel niet voor problemen zal zorgen.

Maar zelfs voor bijvoorbeeld zoiets "onschuldigs" als vitamine C, een wateroplosbare vitamine die bij een teveel gewoon via de urine wordt uitgescheiden geldt een ADH, een acceptabele dagelijkse hoeveelheid. Wanneer die enorm overschreden wordt zijn er diverse bijwerkingen bekend, zoals spijsverteringsstoornissen, nierstenen en diarree. En ook dat kan weer leiden tot andere mogelijke consequenties, bijvoorbeeld uitdroging.

Het enige wat ik hiermee wil zeggen is dat je altijd alert moet zijn wat je doet. Je lichaam is een prachtig wonder, die zo uitgekiend is dat er nog steeds allerlei onderzoeken gedaan worden om te ontdekken hoe het allemaal werkt.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent over je eigen gezondheidstoestand en de mogelijke risico's die je loopt als je bepaalde stoffen inneemt, ook al komen ze in nature voor in je lichaam!

En onthoud, er is veel meer mogelijk dan je denkt! Wees zuinig op je lichaam en weet wat je erin stopt!

Mariëtte Cobben