Een tijdje geleden kwam er een man bij mij op consult. Hij had van me gehoord en dacht dat ik hem wel kon helpen met zijn "probleem".
Ik maakte de fout om niet verder te vragen wat hij al over me wist en hoe mijn behandelingen er doorgaans aan toe gaan.
Dus hij begon te praten en na een paar minuten liep ik naar hem toe, boog me voorover en vroeg "mag ik je tong even zien?"
De man in kwestie schrok zichtbaar en deinsde achteruit.

Onmiddellijk begreep ik hoe stom dit overkomt als iemand niet weet dat ik tongen "lees".

Dus lachend ging ik weer op gepaste afstand zitten en ging eerst maar eens vertellen wat ik eigenlijk doe.
Dat Chinese geneeskunde veelomvattend is en dat één van de belangrijke diagnostische middelen de "tong" is.
Dat ik tongen "spaar" en ze dus ook "fotografeer".

Heb jij wel eens gekeken naar jouw tong of die van je partner of kind? Met andere woorden, steek jij je tong wel eens uit?


Steek jij je tong wel eens uit?

Blijkbaar is het zo'n vreemde vraag dat mensen of beginnen te lachen of vooral gaan denken "heb ik mijn tanden gepoetst, ruik ik uit mijn mond, oh ik heb mijn tong niet geschraapt, net koffie gedronken" etc.

En ik zal je zeggen, gelukkig maar. Want je tong is je landkaart. Waar alles wat er in je lichaam gebeurt zich manifesteert. Dus zeker niet gaan schrapen!

Wat ik kan zien aan je tong?

Je tong is ingedeeld in 3 vakken, het onderste gedeelte, het middelste gedeelte en het bovenste gedeelte. Dit correspondeert met dezelfde gedeeltes in je lichaam.

Dan heb je vlakindelingen, dus waar je hart, long, thorax, milt en maag, galblaas, lever en nieren darmen zich manifesteren.

En alles wat zichtbaar is vertaal ik naar een chinese diagnose.

Belangrijke facetten die zichtbaar zijn en waar ik naar kijk en interpreteer geven een indicatie over jouw gezondheid en hoe ik je kan gaan behandelen zijn de volgende:

algehele gezondheidstoestand

kleur

beslag

vorm

vochtigheid

onderkant

Wat betekent het als je een rode tong hebt?

Bijvoorbeeld, heb je een rode tong? Dan is het belangrijk om te kijken of de gehele tong rood is of dat dit alleen op bepaalde plaatsen rood is.

Algemeen geeft een rode tong aan dat er warmte in je systeem zit. Ik kijk dan ook naar de aan- of afwezigheid van beslag, om te weten of er sprake is van een warmte volte of een warmte leegte. Dit gaat te ver om dat uit te leggen aangezien dit echt chinees wordt, en dan niet zoals in de volksmond "dat is chinees voor mij" maar dan wordt het echte chinese geneeskunde en dat gaat te ver om dat in een blog weer te geven.

Zo kan ik bijvoorbeeld zien of je geregeld "ontploft" van boosheid, niet omdat dat in je aard zit maar omdat de balans op bepaalde aspekten in je lichaam verstoord is.

Om weer balans te krijgen schrijf ik een behandelplan, zodat je ook de voortgang van je herstel kunt volgen aan de hand van hoe je tong er uit ziet!

Wil jij ook een tongdiagnose?

Wil jij weten hoe het met je gezondheid gesteld is en wil jij ook een tong diagnose? Klik dan op onderstaande knop en vul je gegevens in voor een vrijblijvend gesprek.

2016 - oktober - 30

Mariëtte Cobben